Kunsten å sitte i ro

Kunsten å sitte i ro

De fleste av oss sitter mye i ro. Vi sitter i ro på jobben og vi kommer hjem til en god sofakrok. Så dette burde bety at vi sitter mer enn nok i ro.
Folkehelseinstituttet mener i alle fall at vi sitter for mye i ro. De har gått ut med en rekke anbefalinger som går ut på at folk må bevege seg mer. De snakker om 10 000 skritt om dagen og gjerne en tur på minimum 20 minutter om dagen. Dette er selvsagt veldig viktig, men hvem snakker om hvor viktig det er å være i ro?

Omgitt av sanseinntrykk

Sinnet vårt er skapt for å ta imot mange forskjellige inntrykk fra mange forskjellige kilder. Vi skal høre, føle og behandle inntrykkene på en god måte så vi kan reagere raskt hvis noe skjer. Det er nesten umulig å slå av disse inntrykkene og disse sansene. Så vi blir bombardert med inntrykk og hjernen behandler dem fortløpende, selv når vi sitter i ro.

Ofte velger vi å finne på noe når vi setter oss ned. Vi setter på TV eller vi snakker med folk eller vi gjør lignende. Dermed velger vi å utsette oss selv for enda flere inntrykk når vi egentlig skulle slappet av.

Å slå av hjernen litt

Det er mange som mener at når de sitter og spiller på nettcasino eller candycrush eller noe annet, så slapper de av. De følger ikke med på det de holder på med, de bare går igjennom bevegelsene. Det er nok mye sant i dette, men samtidig så glemmer folk en viktig ting; hjernen jobber.

Hver gang du ser på noe, prøver ut noe nytt eller bare opplever hvordan fargene flimrer på skjermen, så bruker du en liten del av hjernen. Dette er ikke nødvendigvis den samme delen av hjernen som brukes når man jobber. Så man bruker andre deler av hjernen, men det er likevel jobb.

Å bare puste

Hjernen styrer ikke pusten vår, men den påvirker pusten. Så vi vil alltid trekke pusten inn og slippe den ut (så lenge luftveiene er åpne), men vi kan påvirke hvor dypt vi trekker pusten inn. Hjernen er avhengig av oksygen og mye av det, så hvis man ikke puster dypt inn og ut så vil hjernen få mindre oksygen.

Vi må mestre kunsten med å sitte i ro og bare puste. Vi må fokusere på pusten så vi blir bevisst hvor dypt vi trekker inn pusten. Fyller du lungene helt eller bare fyller du dem delvis? To minutter med rolig pusting og avslapping gjør utrolig mye for helsen. I begynnelsen er det vanskelig å finne roen og det kan være vanskelig å sette av tid til å slappe av. Men en stoppeklokke og noen praktiske øvelser kan være til hjelp. Les mer om praktiske øvelser her.

LINK praktiske øvelser her -> to page called: Praktiske øvelser